Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Η μάχη της Χαιρώνειας - Εργασία Γιώργου Σοκόλη

Ο μαθητής του Α3 Γιώργος Σοκόλης, ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία να ασχοληθεί με τη μάχη της Χαιρώνειας, για την οποία το σχολικό βιβλίο κάνει απλή αναφορά. 
Έκανε τα παρακάτω εντυπωσιακά σχέδια και έγραψε το σχετικό κείμενο:




Μάχη της Χαιρώνειας
Όταν οι Μακεδόνες νίκησαν του νότιους Έλληνες
   Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες μάχες του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στη Χαιρώνεια αναμετρήθηκαν οι δυνάμεις της Μακεδονίας με αυτές των συνασπισμένων νότιων Ελλήνων. Η έκβαση της αναμέτρησης έκρινε το μέλλον του ελλαδικού χώρου για τα επόμενα 100 χρόνια. 
   Στα 338 π.Χ. η Μακεδονία είχε αναμειχθεί "για τα καλά" στις υποθέσεις και στους παραδοσιακούς θεσμούς των Ελλήνων του νότου. Όπως ήταν φυσικό, υπήρχαν δυνάμεις που αντέδρασαν στη "νέα τάξη πραγμάτων". Ο Φίλιππος αποφάσισε πως ήταν η στιγμή να επιβάλει την "τάξη" και να δείξει πως κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την υπεροχή της Μακεδονίας. Η Αθήνα και η Θήβα είχαν ήδη συνασπιστεί εναντίον του και είχαν αποφασίσει πως τελική λύση θα δινόταν στο πεδίο της μάχης. Μακεδόνες και νότιοι Έλληνες συγκεντρώθηκαν με τις αστραφτερές τους πανοπλίες στη Χαιρώνεια. Και τα δυο στρατόπεδα είχαν "ηθικόν ακμαιότατον" καθώς τόσο ο Φίλιππος είχε εμφυσήσει αισιοδοξία στους άνδρες του, όσο και οι Αθηναίοι και Θηβαίοι καλούνταν να υπερασπισθούν την πατρίδα τους. 
   Ο Αλέξανδρος απέφυγε τους Θηβαίους και εκμεταλλευόμενος το κενό που είχε δημιουργηθεί, επιτέθηκε στον Ιερό Λόχο, τον οποίο και αποδεκάτισε. Το τελειωτικό χτύπημα προς τις διασπασμένες δυνάμεις των νοτίων Ελλήνων δόθηκε από τον βασιλιά. Την ώρα που οι υπασπιστές υποχωρούσαν, δέχθηκαν εντολή να κάνουν μεταβολή και να εξαπολύσουν κατά μέτωπο επίθεση προς τους Αθηναίους, που τους κατεδίωκαν. Στο συμμαχικό στρατό επικράτησε πανικός από τη διάσπαση αυτή με αποτέλεσμα χιλιάδες άνδρες να τραπούν σε φυγή. Έτσι η μάχη έληξε με την ολοκληρωτική νίκη της Μακεδονίας.