Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ο τάφος του Τουταγχαμών

Ο τάφος του Τουταγχαμών, του φαραώ που βασίλευσε στην Αίγυπτο περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ.και πέθανε σε ηλικία 18 ετών, ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος. Η ανακάλυψη του τάφου έλαβε σημαντική κάλυψη και ανανέωσε το ενδιαφέρον για την Αρχαία ΑίγυπτοΗ επίπονη και μερικές φορές κοπιαστική δουλειά της καταγραφής, της κατηγοριοποίησης και μετά της απομάκρυνσης όλων των αντικειμένων του τάφου, ένα προς ένα, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1926. Τα τελευταία αντικείμενα πάρθηκαν από τον τάφο, σχεδόν 8 χρόνια μετά την ιστορική ανακάλυψη του Carter, στις 10 Νοεμβρίου 1930.
Οι θησαυροί του τάφου αποθηκεύτηκαν σε ξύλινα κιβώτια και μεταφέρθηκαν από το εργαστήριο (ουσιαστικά έναν άλλο τάφο, εκείνον του Φαράω της Αιγύπτου Σεθών του Β') στις όχθες του Νείλου κι από εκεί στο Κάιρο με πλοίο. Παρόλο που η απόσταση μεταξύ του εργαστηρίου και του ποταμού ήταν μικρή, κάθε «ταξίδι» για τα βαγόνια που περιείχαν τα πράγματα και τα οποία σπρώχνονταν χειροκίνητα, διαρκούσε 15 ώρες.
Ο φωτογράφος του Μητροπολιτικού Μουσείου Harry Burton απαθανάτιζε κάθε στάδιο της διαδικασίας κι εμφάνιζε τις φωτογραφίες σε ένα αυτοσχέδιο σκοτεινό δωμάτιο σε έναν γειτονικό τάφο.
Συνολικά, ο Burton παρήγε περίπου 2.800 αρνητικά. Οι φωτογραφίες του, όχι μόνο κατέγραφαν λεπτομερώς τη δουλειά, αλλά τον έκαναν επίσης διάσημο σε διεθνές επίπεδο. Χρωματίστηκαν από την εταιρεία Dynamichrome και είναι πραγματικά εντυπωσιακές!













Πηγές: http://www.lifo.gr
https://el.wikipedia.org